Aleksandar V. (37) iz Beograda politikom se bavi već 14 godina. Iza sebe ima već dva ministarska mandata, trenutno nosi titulu premijera, a ove godine odlučio je konačno uzeti glavnu nagradu – titulu Predsednika. Iako se i u toku ranih faza kampanje sjajno ponio i zaslužio titulu favorita, ovaj vizionar je dva dana pred izbore odlučio otići korak dalje.

Samo dan pred početak izborne tišine u spektakularnom marketinškom potezu, V. je zakupio naslovnice svih većih dnevnih novina u Srbiji. Građane je u četvrtak, 30. marta iz svih izloga pozdravila jednostavna poruka “AV” – inicijali harizmatičnog vođe punih usana.

“Bilo je tu svakakvih kandidata i kandidatura, ali V. je moj lični favorit još od samog početka. Ovako inovativan potez, ova kreativnost u kampanji su primjer pravog leadershipa.” izjavio je prof. dr Risto Prelivoda, nezavisni politički analitičar.

Stručnjaci se slažu da je Aleksandar jako blizu ostvarenja svojih političkih snova, ali se razilaze oko toga da li je ovaj potez bio prihvatljiv i potreban. Neki su otišli tako daleko da unajmljivanje baš svih naslovnica nazovu ‘očajnim’ i ‘patetičnim’, dok drugi argumentuju da ovaj jednostavno nije smio da riskira. “Na ovaj način V. je, makar na silu, trajno urezao svoje ime u umove svojih podanika.” rekao je dr Prelivoda.

Izbornu sezonu 2017 analitičari nazivaju jednom od najboljih od začeća takmičenja 1990. Po šesti put za poziciju se kandiduje iskusni Vojislav Š. za radikalnu desnicu, dok je novi kandidat druge strane političkog spektra dugogodišnji pravobranitelj Saša J.

Prvi krug izbora održaće se širom Srbije 2. aprila.