Vlasti naše zemlje su na svim nivoima i ove izborne godine odvojile nekoliko miliona maraka za podmićivanje i kupovinu glasova. Ovaj tradicionalni regres koji građani dobijaju svake dvije godine, ovaj put će se dijeliti po malo drugačijem principu.

“Proteklih nekoliko godina iznos džeparca je iznosio u ovisnosti koliko ta stranka dobije, od ove godine će situacija biti nešto drugačija. Sada će sve stranke dobiti isti budžet, s tim da će se cijena razlikovati od sredina u kojima će biti podijeljenje, te će pratiti životni standard lokalnog stanovništva”, rekla je Sabiha Bago, članica CIKove komisije za nagledanje regularnosti podjele novca.

Tako će sredine sa najboljim standardom življenja dobijati džeparce u maksimalnom iznosu od 200 KM, dok u siromašnim sredinama minimalac će iznositi 50 KM.

“Nije fer da dajemo ljudima npr. u Sarajevu samo 50 KM, šta će oni s tim? Ali na primjer, osobama koje žive u Varešu ili Han Pijesku ta cifra je ko kuća, i svi će pristati. S druge strane, kada nekome ponudite manje, to onda može proizvesti kontraefekat pa da onda ne glasaju što nam apsolutno nije cilj. A opet, ne treba ovima koji nemaju ni puno davati, nisu navikli pa im može udariti u glavu, ovako je mjera sa petobankom da im popravi jedan vikend i to je to. Pa u Han Pijesku možete piti dva dana za te pare, još da ture zovete. Treba samo biti svjestan da svaka sredina nije ista i da treba postupati u skladu sa situacijom”, dodala je Bagava.

Glasači mogu preuzeti novac odmah po završetku glasanja, a potrebno je priložiti fotografiju, kopiju lične karte, popuniti pristupnicu za stranku, pratiti forume te aktivno podržavati stranku putem društvenih mreža.