Prva tura isplate predizbornog mita i potkupljivanja je započela danas. Prema saznanjima, isplata se neće vršiti po strankama već po kantonima.

“Isplata će se vršiti po prioritetima gdje se najviše glasova prodalo. Za sada dominira Zeničko-Dobojski Kanton, a odmah iza njega je Hercegovačko-Neretvanska županija. Tu je uvjerljivo najveći broj glasova kupljen. Cijena svakog glasa je ista, s tim da neke porodice dobijaju plus 100 KM na količinu. Ako je više od tri osobe glasao iz jednog domaćinstva za istu stranku, dobijaju dodatni honorar”, rekla nam je Šejla Kif, članica CIK-ove komisije.

CIK-u su uredno dostavljeni spiskovi i fotografije dokaza, te su pronađene određene nepravilnosti ali u jako malom broju.

“Oko 200.000 građana je ove godine odlučilo da proda glas. Njih samo 2 do 5% nije zadovoljilo kriterije, jer smo iz provjerenih izvora saznali da su falsifikovali dokaze i da nisu dali glas strankama već crtali faluse, pisali Edin Džeko i HZ i TM. Njima nećemo isplatiti honorar. Što se tiče stranaka, najviše glasova je prodala SDA, zatim HDZ i SNDS, dok stepenicu iza ih prate SBB, SDP, SDS i Lijanović, koji je zaista ove godine uložio mnogo novca u potkupljivanje glasova a nažalost loše prošao. Manje-više, statistika prodaje glasova je onolika koliko je procenata koja stranka osvojila i to je relevantno. Jako nam je žao što je HDZ uložio ogromnu količinu novca u honorare, a na kraju opet nije uspio dovesti Dragana Čovića u Predsjedništvo. Kako bilo, hvala svim strankama koje su participirale na ovogodišnjim podmićivanjem izbora”, dodaje Kifova.

Ove godine je uloženo oko 8,7 miliona KM na kupovinu glasova i podmićivanje izbora, što je za 45% više od ukupne godišnje donacije za narodne kuhinje.