Zastupnici oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine sutra će hitno raspravljati o međusobnoj razmjeni tablica. Kako se navodi u saopštenju za javnost, zastupnici i delegati zajednički će na tematskoj sjednici predstaviti presjek stanja registracijskih tablica privatnih i službenih automobila. Najviše vremena, smatraju, oduzeće predstavljanje parnih i neparnih tablica, izrada statistike i kombinatorika. Kako navode, iako se u većini stvari ne mogu složiti, kombinatorika razmjene neće biti veliki problem.

Prema riječima našeg izvora iz Parlamenta, jedini problem moglo bi biti protivljenje zastupnika i delegata iz Republike Srpske i Kluba srpskog naroda, budući da oni u Sarajevu rijetko borave, i skoro nikada vikendom. Ipak, kako kaže naš izvor, prema registracijskim oznakama privatnih i službenih automobila, oni nemaju kapacitet prevoza 19 ljudi tokom četiri dana boravka u Sarajevu, budući da nemaju 10 automobila sa pola parnim pola nemarnim brojevima.

“Ako tu uključimo i tradicionalnu neslogu poslanika SNSD-DNS-SP i Saveza za promjene, i svađe koje svakodnevno imaju, pitanje je hoće li oni i htjeti jedni s drugima u automobila. Tako da će svakako morati učestvovati u zajedničkom donošenju odluka”, zaključuje naš drugi izvor.

U Parlamentu navode da su se za ovu sjednicu odlučili iz prostog razloga što nikome od delegata i zastupnika ne pada napamet da koristi usluge javnog prevoza tokom boravka u Sarajevu. Tako, prema njihovim riječima, ovo postaje jedini način dogovora o međusobnoj razmjeni.