Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je za 8. januar Referendum na kome će se građani i građanke RS izjasniti treba li predsjednik Dodik da dobije vizu za inauguraciju 45. američkog predsjednika Donalda Trump. Ovaj referendum je izraz vjekovne volje srpskog naroda da njihov predsjednik i lider prisustvuje inauguraciji američkog predsjednika, rekao je Dodik. Dpdik je pozvao i zamolio opoziciju da preko veza u američkoj Ambasadi i preko stranih donatora i naručilaca prljave probosanske politike, stanu uz narod Srpske, i omoguće vizu Predsjedniku.

“Referendum je demokratski mehanizam, a i pokazalo šta građani Republike Srpske uopšte smatraju o Referendumu kao posljednjoj riječi demokratskog napretka naroda. Ovim korakom pokazujemo američkoj administraciji da narod Srpske ima pravo da se pita, da odgovori, i da kaže šta misli. U svakom slučaju, pred građanima je pitanje, a ja garantujem da će odluka biti ispoštovana”, stoji u predsjednikovom saopštenju za javnost.

Dodik je dodao da se vrijeme za ovaj referendum nije moglo drugačije izabrati, jer mora proći barem sedam dana da se njegova odluka izvrši. To je, ističe, realan period za koji ambasada SAD u Sarajevu može izdati vizu. Predsjednik je odluku donio nakon što se konsultovao sa Senatom Republike Srpske, a čitav slučaj pomno prati i sam Donald Trump.

Na pitanje zašto je datum održavanja 8. januar, tik poslije Božića i prije Dana Republike, Dodik je odgovorio da ga je upravo velika brzina prebrojavanja glasova u Repubici Srpskoj za to motivisala. “Ako referendum bude osmog, već ćemo devetog u ponoć sa rezultatima, moći proslaviti i izlasnost, i ishod glasanja, i Dan Republike”, odgovorio je Dodik.