OSuBiH ili Organizacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini pokrenula je inicijativu ”I kopija vrijedi”. Inicijativa podrazumijeva da se srednjoškolci mogu upisati na fakultet i sa kopijama dokumenata koje od njih zahtijeva fakultet. Sramotna inicijativa omogućila bi tako srednjoškolcima da svoje papire predaju na više fakulteta i tako razmotre više opcija za odabir visokoškolske ustanove po želji. Mnogi smatraju da je ovo još jedan od dokaza da su mladi ljudi u BiH nezainteresovani za poštivanje sistema, te da su bezrazložno buntovni i neodgojeni.

Univerziteti i fakulteti za sada rade samo po principu priznavanja orginalnih dokumenata i smatraju da su srednjoškolci na vrijeme trebali misliti o upisu na fakultet. ”Ovo nije nikakva otežavajuća okolnost. Hoćemo mi sada mijenjati zakone zbog šačice omladine koja misli da bi im ovo pomoglo? Naravno da nećemo, nek se uklope u sistem koji se do sada pokazao da fukncioniše” istaknuo je rektor sarajevskog Univerziteta i dodao ”Šta sad oni hoće da mi priznamo kopije? Pa to se lako može lažirati. Još da provjeravamo sa školama jesu li ocjene istinite. Ne pada nam na pamet. Upiši prvo šta možeš i pomiri se s tim.”

Građani smatraju kako se ovi zakoni ne trebaju mijenjati: ”Kako je bilo u Titino doba. Nije svak ni mogao upisati fakultet. Sad bi svi da budu inžinjeri i neki doktori nauka. Ko će nam vodu raditi, struju? Previše oni pametuju, taj OSuBiH.”