Opozicija u BiH, posebice stranke ljevice, sastavile su zajednički proglas u kojem mole sve ostale stranke koje trenutno nisu na vlasti, ili barem nemaju većinsku vlast, da razmisle o onome što rade dok nisu u klupama i stolicama, te da razmotre mogućnost provođenja politika i inicijativa van općinskih vijeća, zastupničkih domova, parlamenata i vlada.

‘’Svaki put kad nismo na vlasti, mi četiri godine čekamo da budemo na vlasti i bunimo se zašto nismo. Kritikujemo vlast kako ništa ne radi i čekamo da dođe naša prilika, a kad dođe budemo prezauzeti pa opet ni sami ne stignemo raditi ono što smo htjeli, već ono što je netko drugi započeo ili ono što nalaže određena koalicija.’’ kaže predsjednik jedne od stranaka koja je već dugo godina opozicija objašnjavajući početak problema.

‘’Čovječe, kad imaš četiri godine, toliko ureda, aktivista, ruku i nogu spremni da rade, imaš svo vrijeme ovog svijeta da pokreneš neku inicijativu. Ne znam kako to ranije nismo vidjeli. Dok čekamo, popravljamo, radimo, uspostavljamo, guramo inicijative, realiziramo projekte, uključujemo građane i mlade da rade. Sjajno. Sjajnooo.’’ dodaje predsjednik lokanog ureda SDP-a.

Stranke u opoziciji sada pokreću i najavljuju revoluciju u BiH. Saznanje ih je, kako kažu, osvijestilo dovoljno da shvate da se stvari mogu raditi i van mandata, da strankama nije samo dužnost završiti na vlasti, već odgovorno obavljati svoj posao onda i kada nisu na vlasti, te se baviti kreiranjem i provođenjem politika na raznim nivoima.