Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo danas je potpisao sporazum sa javnim preduzećem  „Lahki povjetarac.“, zaduženim za klimatizaciju preduzeća i ugostiteljskih objekata na području Kantona Sarajevo. Radi se o trogodišnjem planu ugrađivanja  prijenosnih klima uređaja marke „Eketo“ u trotoare na relaciji Pofailići – Otoka, pri čemu ukupna vrijednost sporazuma iznosi milion konvertibilnih maraka.

„Kad sam došao na poziciju načelnika općine Novo Sarajevo, rekao sam sebi neće više ni jedno dijete hodati  po vrućem gradskom asfaltu, kao što je to morala moja generacija. Sjećam se dana kad smo morali potkovice na noge oblačit koliko je sarajevski asfalt znao biti vruć.  Klimatizaciju je podržao i sam vrh Stranke demokratske akcije, a Amir Zukić je obećao da po njegovom povratku,  i biciklističke staze  će dobiti sisteme za hlađenje guma“, izjavio je načelnik.

Koldžo je istakao da će radovi početi već od sljedeće sedmice, te da po završetku klimatizacije trotoara sljedi ugrađivanje ventilatora u uličnu rasvjetu kako bi se smanjilo okupljanje komaraca.

Iz općine su poručili da su sporazum pokušali sabotirati aktivisti iz Udruženja „Kolo bošnjačkih sestara“, pod izgovorom da će se ljudi nahladiti, ali načelnik uvjerava da će klima biti uvijek podešena na 24 stepena celzijusa.