Općinska izborna komisija u saradnji sa Općinskim izbornim povjerenstvom Stolac na današnjim konferencijama za tisak i štampu poslala je Makedoniji duboke izraze pohvale zbog regularnosti vanrednih parlamentarnih izbora održanih 11. decembra. Prema njihovim riječima, nisu htjeli da se obrate prije nego rezultati budu i više nego jasni, kako ne bi ugrozili sam izborni proces koji je protekao bez ikakvih zamjerki.

“Promatrali smo izborni tijek u Makedoniji, obratili izuzetnu pozornost, i nismo primijetili ništa neregularno. Čuli smo da je bilo nekoliko manjih fizičkih napada, cijepanja plakata i nemira na pokojem biračkom povjerenstvu, i tek neko hvatanje za vratove pri prebrojavanju. Ipak, to nije ni u kom smislu ugrozilo izborni tijek. Nije bilo ni teško ozlijeđenih, ni ranjenih, ni povrijeđenih – a zna se da od izbora nikad nitko nije umro. Na koncu, sve te sitnice nisu ništa neuobičajeno za jedno društvo s tolikom tradicijom tranzicije, kao što je makedonsko”, rekli su iz OIK Stolac na konferenciji za tisak.

Tokom konferencije za štampu rekli su da su na prethodnoj konferenciji iznijeli sve relevantne informacije, ali i najavili da će svoje eventualno izdvojeno mišljenje poslati što ranije, čim proberu šta tu ima da se izdvoji.