Po uzoru na samouslužne prodavaonice, samouslužne autopraonice i samouzlužne praonice tepiha, Univerzitetski Klinički Centar u Sarajevu otvara prvu samouslužnu operacijsku salu na odjelu hirurgije. Pilot projekat najnovijeg hita u medicini počet će upravo u Sarajevu pod koordinatorskom palicom Sebije Izetbegović.

‘’Da, istina je, otvaramo prvu samouslužnu operacijsku salu na UKCS. Hirurgija bliža građanima omogućit će nam dodatne uštede koje su nam potrebne u zdravstvu, ali će i rasteretiti medicinsko osoblje i omogućiti im da se bolje rasporede po mjestima gdje je njihovo umijeće i znanje potrebnije, njihovim privatnim klinikama.’’ kaže doktorica Sebija.

Ovim poduhvatom planiraju pomoći građanima da se nauče brinuti sami o sebi, da im se omogući prijeko potrebno znanje iz medicine kako bi lakše preživjeli i održali se na životu, te kako bi i oni dodatno pomogli društvu oko sebe.

‘’Ne želimo da ljudi budu samo paraziti zdravstvenog sistema, već i da oni budu dio njega kao benefitori i kao ulagači u sistem. Omogućit ćemo najbolju tehnologiju za self-operacije, najbolje uređen interijere sa ogledalima, povećalima, kako bi sami na sebi mogli izvoditi zahvate, sve sterilno i čisto, uz asistenciju Youtube kanala koji će obuhvatiti edukaciju o svim operacijama.’’ dodaje Sebja i pojašnjava: ‘’Ako vam je potrebna operacija slijepog crijeva, legnete na stol, upalite Youtube kanal UKCS-a, stavite pred sebe ogledalo koje vam pomaže da vidite unutrašnjost svog stomaka i lagano režete i vadite. Jednostavno, a korisno za sve.’’

Ovakva medicinska praksa opet će zahtjevati zdravstvene knjižice i plaćanje poreza i doprinosa za zdravstvo kako bi se mogla održati tehnološki napredno opremljena samouslužna operacijska sala.

Sala će biti otvorena za sve vrste zahvata, od klasičnih rutinskih, do komplikovanijih. Građani će biti u mogućnosti operirati i vlastiti mozak, a što je najbolje, sami snose odgovornost za svoje zdravlje nakon i za vrijeme zahvata.