Saudijska Arabija se modernizuje i kreće naprijed. Na to barem ukazuje novi zakon koji zabranjuje udaranje žene/žena ako su skuhale neukusan ručak. Novi zakon stupa na snagu u Oktobru, a kazne će biti i do 15 hiljada dolara i čak 5 godina zatvora. Vlasti su pozvale da do Oktobra muškarci izudaraju svoje žene što više mogu, jer to uskoro neće moći biti moguće bez posljedica.

‘’Idemo naprijed. Zapad se infiltrirao, ali ne u potpunosti, svakako. Ovaj zakon ne sprečava muškarce da izmisle neki drugi razlog zašto da udaraju svoju ženu. Druge stvari su naravno i dalje okej, ako nije bila poslušna, ako vas je nasekirala, ako vam nije dobar dan, ali ručak više nije opcija za udaranje.’’ kažu Saudijske vlasti.

Žene su sretne, ali ne mogu dati izjavu, jer nije baš opcija da žene nešto pričaju medijima u Saudijskoj Arabiji, ili da općenito daju neke svoje stavove u javni diskurs.

‘’Ovo definitivno ne znači da ćemo postati feministi, ali je nešto što može da poveća generalnu sreću kod populacije. Nadamo se da ćemo uspjeti i da do Oktobra neće mnogo žena umrijeti zbog premlaćivanja.’’ dodali su tamošnji zakonodavci.