Povodom sve većeg  broja  odlazaka građana Bosne i Hercegovine na ljetovanja u susjedne zemlje uslijed nepodnošljivih temperatura koje vladaju već određeni vremenski period u BIH, oglasio se i premijer FBiH, Fadil Novalić.

Premijer je istakao da pored njegovih upozorenja o neracionalnom trošenju građana FBiH  koja značajno povećavaju budžetski deficit  FBiH prisutan već deceniju,  stanovništvo još uvijek nije shvatilo ozbiljnost ekonomske situacije u kojoj se nalaze.

„Istina je da postoje ogromna dugovanja koja se jedino mogu riješiti pokretanjem sistematskih metoda finansijskog oporavka, ali stanovništvo mora shvatiti da moramo početi od malih stvari. Za početak zašto bi išli u Makarsku ili Sutomore, kad imam divnu obalu Miljacke na relaciji od Restorana Bentbaša sve do Kozije ćuprije.  Opominjem građane da dobro razmisle  o posljedicama ljetovanja u drugim zemljama, ne samo da štete našoj ekonomiji, nego zanemaruju i ljepote naše prirode.“, rekao je premijer FBiH.

“Sada je trenutak da počnemo iskorištavati našu prirodu,  kako bi smanjili ukupni dug vlade, inače ćemo samo nastaviti tonuti u budžetski deficit”, poručio je premijer. On ističe kako već od augusta mjeseca njegove kolege Izetbegović i drugi počinju praviti ljetni kamp u blizini Kozije ćuprije, kako bi poslužili kao primjeri drugima.