Fadil Novalić pokrenuo je novu inicijativu koja bi mogla biti krucijalna za BiH. Inicijativa cilja da zemlju izvuče iz dugova i dugoročno riješi mnoge probleme, od bh. ekonomije, privrede, zapošljavanja, do RTV taksi i korupcije u institucijama.

Inicijativa podrazumijeva uvođenje donatorskih doručaka, ručaka, večera, brunch-eva i dvije užine na dnevnom nivou kako bi se skupilo dovoljno novca da država ne nastavi srljati u propast.

‘’Donatorske večere, znate i sami, pokazale su se kao savršen način rješavanja mnogih problema. Upravo zato sam se ja sjetio da uvedem i druge donatorske obroke, poput doručka i ručka, te bruncha i dvije užine, od kojih će jedna biti gablec ili marenda kako bi se uključili i Hrvati i njihov kapital.’’ kaže Novalić u oduševljenju.

Prijave za donatorske obroke neće biti potrebne, Vlada će svaki dan izdvajati novac za organizovanje donatorskih obroka, a oni će se održavati na istom mjestu, hotelu Europa u Sarajevu, gdje će svi zainteresirani moći prisustvovati i dijeliti iskustva, ideje i lobirati za novac, ali po određenim pravilima.

‘’Doručak, ručak i večera bit će klasični donatorski obroci. Dakle, svi zainteresirani mogu doći, konstitutivni, ostali, Sejdić i Finci. Nema razlike, svi su pozvani. Brunch će biti organizovan samo za naše ljude koji rade u stranim organizacijama, kako bi malo ipak izdvojili ovo obično življe od naših, uspješnih ljudi, koji rade po raznim ambasadama i odlučuju o novcu. Užina, odnosno prva užina, gablec ili marenda užina, bit će organizovana za Hrvate investitore, posebno Zapadnu Hercegovinu, ali i Hrvate iz dijaspore i regije, koji žele pomoći BiH, kao zemlji svojih predaka, koja je vjekovima također i Hrvatska. A druga užina, ova večernja, bit će organizovana za ovo malo Srpskog življa u Federaciji, kako bi i oni, ako žele, dali doprinos ovoj zemlji i u nju ulagali.’’ objašnjava premijer svoj detaljni plan.

Raspored obroka i služeno je:

08:00 – 10:00 Doručak

11:00 – 13:00 Brunch

14:00 – 16:00 Marenda/Gablec/Užina 1

17:00 – 19:00 Ručak

19:00 – 21:00 Užina 2

21:00 – 23:00 Večera i koktel