Vlada Kantona Sarajevo jutros je donijela odluku, da se zabranjuje konzumiranje svih cigareta koje nemaju light filter. Razlog tome je ogromna zagađenost zraka i koncentracija otrovnih toksina u vazduhu.

“Mi smo na apel centra za praćenje čistoće zraka, jednoglasno usvojili ovu inicijativu, koja na snagu stupa odmah. Dakle, iz svih prodajnih mjesta se povlače se cigarete koje nisu light. Osobe koje možda igrom slučaja posjeduju par kutija cigareta u svojim domovima a da nisu light, ne smiju ih konzumirati do proljeća. Nek ih sakriju negdje ali ne smiju pušiti te cigarete tokom zime. Naravno da je nemoguće kontrolisati šta ljudi konzumiraju po privatnim domovima, ali ćemo zato slati policijske patrole koje će proizvoljno kucati na vrata i provjeravati čikove”, rekao je Adem Zolj, premijer Kantona Sarajevo.

Kazne za osobe koje konzumiraju jače cigarete iznosit će od 100 do 1500 KM, a za one teže prestupnike biće određene naizgled malo čudne kazne.

“Osobe koje uhvatimo s nedozvoljenim filterima snosit će finansijske kazne. Ako nekoga uhvatimo više od dva puta, kazne će biti i preko hiljadu maraka. Ali za one koje uhvatimo da masovno konzumiraju ovu jačinu cigareta, kao na primjer na kućnom derneku, ide kolektivna kazna taman bilo i nepušača među njima. Grupna kazna će biti fatanje smoga po ulici u kanistere u trajanju od sedam dana, te taj isti će istresati na serpentinama Ivan planine prema Konjicu, na izlazu iz Kantona. Molimo sve građane da se pridržavaju ovih propisa”, dodao je Zolj.