Nakon što su Sjedinjene američke države uvele sankcije prvom čovjeku Republike Srpske, staviviši ga na crnu listu i zamrznuvši mu svu imovinu u SAD-u, sankcije je uvela i Njemačka.

Kancelarka Angela Merkel saopštila za Deutsche Welle da će predsjendiku Dodiku biti zabranjeno svako servisiranje vozila marke Dacia-Renault, na cijeloj teritoriji Njemačke.  Takođe, Merkel je pozvala Volkswagen da što prije zatvori svoje predstavništvo u Brodu, samo zato što ga je nekidan otvorio predsjednik Dodik.

„Razgovarajući sa svojim stranim kolegama, i nakon miga Putina, odlučila sam da je krajnje vrijeme da Njemačka kao velesila uvede sankcije tom bahatom kvazipolitičaru, razbojniku i barbaru. U duhu svega onoga što čini Amerika, i svega onoga što je Dodik ovih dana izjavljivao, vjerujem da je ovo jedino što se može očekivati“, saopštila je Merkel.

Pored toga, Dodiku se ukida svaka mogućnost vožnje Golfova, Passata, Turana, Touarega. Za Polo još nismo dobili potvrdu, pa to ostaje da vidimo.

Merkel je dodala i da će predsjedniku Dodiku ukinuti mogućnost ulaska u business lounge na aerodromima u Minhenu, Frankfurtu i Berlinu.