Nakon dugogodišnje i uspješne karijere reisul-uleme Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić odlučio se povući sa scene i vratiti se islamu. ”Posao reisa zahtjeva određena skretanja s puta islama, mnoge kompromise na koje jedan musliman ne bi trebao pristati, ali sve sam to radio za veće dobro islamskog i bošnjačkog naroda.” – kaže Mustafa Cerić.

Poznat kao jedna od kontroverznijih zvijezda islama, Mustafa Cerić često je simpatizirao i sa sjetom govorio o periodu Osmanske vladavine u Bosni: ”To je bilo jedno vrijeme kada se islam živio. Ništa nije bilo nametnuto i upravo tome se želim vratiti.”

Cerić kaže kako su mu politički život u BiH i showbizz scena pokazali da ništa nije preče od dragog Allaha dž.š. ”Sve one dobre stvari koje dođu sa takvim životom, brzo i prolaze. Samo je dragi Muhamed, Sallallahu alejhi we sellem, Allahov poslanik onaj koji pokazuje pravi put. Sve zakuske ovog svijeta sa poznatim ličnostima, političarima, svi pokloni i beneficije na dunjaluku koje sam mogao da ostvarim, besplatan kurban, u Jablanici ne mogu se mjeriti sa onime što vjera može da ponudi, ya resulallah.”

Mustafa planira i da se povuče u Tursku kako bi u potpunosti započeo novi život predan vjeri, a tamo planira i da se bavi halal društvenim poduzetništvom. ”Planiram da otvorim jednu halal agenciju za event menadžment koja bi se bavila organizovanjem kolektivnih sunećenja, mevluda, tevhida, ali i promocijom AK pratije.”