Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo se odlučilo za novu automatizaciju pozicije, te će u narednom periodu zaposliti robota umjesto glasnogovornika Irfana Nefića.

Naime, kako kažu iz MUP KS-a, ovo će u mnogome unaprijediti njihov rad, te su jako zadovoljni što je tehnologija napredovala do te mjere da se, osim uličnih policajaca, mogu mijenjati i neke pozicije koje zahtijevaju kreativan rad.

“Ovaj potez odlučili smo uraditi zbog unaprjeđenja kvaliteta rada MUP-a. Sa jednom domaćom IT kompanijom smo dogovorili razvoj jednog robota koji bi imao sigurno tri ili četiri automatizovane izjave za sve događaje koji zahtijevaju intervenciju policije”, rekao je Ministar unutrašnjih poslova KS, Vedran Mulabdić.

Kako kažu ovo će biti brojčano unaprjeđenje za jednu ili dvije izjave, jer Nefić ima samo dvije. Već je u planu i razvojni projekat robota koji će imati šest ili sedam izjava, tako da će to biti već značajno unaprjeđenje u odnosu na Nefića.

“Malo se patimo sa grafikom, jer pokušavamo da ne odskače mnogo od dosadašnjeg glasnogovornika, ali Nefićeva grafika je malo u prošlosti, sada se koriste naprednije tehnike. Tako da ćemo pokušati napraviti nešto što je malo retro, da bismo postigli što blažu tranziciju”, zaključuje Ministar.

Ono što nam gospodin Mulabdić nije rekao, a saznali smo iz drugih izvora, jeste da baš velikih problema imaju u konstrukciji noćne verzije robota sa sunčanim naočalama i odijelom.