Grad Mostar će i ove godine, kao i sve prethodne od začetka moderne BiH, odvojiti dio budžeta za održavanje spomenika NOB. Dodatno će biti osnovan Fond Bogdan Bogdanović iz čijih će se sredstava finansirati svakodnevno održavanje Partizanskog groblja, te stipendirati studenti arhitekture i lokalni umjetnici.

U sklopu ovogodišnjeg remodellinga Partizanskog groblja, najznačnijeg spomenika socijalističke faze BiH u Mostaru, biće urađeno ocrtavanje još bar 70 svastika i ustaških simbola na spomenicima te će vrt biti dodatno ukrašen sa bar 600 kg praznih plastičnih i limenih ambalaža piva te čitavim asortimanom polupanih staklenih boca jačih alkoholnih pića.

Ante Srbomlat, jedan od lokalnih umjetnika koji će raditi na projektu Partizanskog groblja i biti stipendiran iz novog Fonda, rekao je za naš portal: “Činjenica da moj grad ovako srdačno održava spomenike svoje bogate povijesti me čini ponosnim. Drago mi je što mogu biti dio ovoga!”. Ante je inače renomirani crtač ustaških grafita, a predstavljao je BiH na regionalnom takmičenju u ovoj discipini u Vukovaru, gdje je osvojio drugo mjesto 2016. godine.

Kako su izjavili iz administracije Grada, posebna pažnja će biti posvećena dolazećem obilježavanju Dana oslobođenja Mostara, a u sklopu ceremonije će biti položeno cvijeće u ulicu Mile Budaka, a u Partizanskom groblju će biti isključeno i ono malo svjetla što je ostalo u Partizanskom groblju.

foto: klix.ba