Nakon što su Ujedinjene nacije okarakterisale napad vojske Mijanmara nad lokalnim muslimanskim stanovništvom kao genocidom, u kojem su ubijani i silovani civili, Milorad Dodik se oglasio javnosti povodom ovog nemilog događaja.

Ja razumijem da je u toj oblasti počinjen gnusan i veliki zločin, ali ne možete okarakterisati čitav narod zbog poteza pojedinaca. U Mijanmaru nije počinjen genocid, ponavljam, jeste bio veliki zločin ali nije genocid, i treba da se osude pojedinci. Mi u Republici Srpskoj svakodnevno proživljavamo istu vrstu torture i osude, i nećemo dozvoliti da bilo ko u svijetu isto proživljava”, rekao je Dodik.

Također je dodao da postoje špekulacije da se tamo htjela formirati islamska država, i da se to kosi s konceptom Mijanmara.

“Mi možemo priznati Mijanmar u onoj mjeri ukoliko ta zemlja bude prihvatljiva svim narodima tamo koji žive, a ne da se pravi neka centralistička muslimanska zemlja. Takva zemlja je neprihvatljiva za Republiku Srpsku i za sve Srbi, i mi nikada nećemo pristati na postojanje takve državne zajednice. Ukoliko muslimani nastave da provode centralizovanu politiku, mi ćemo upotpunosti podržati secesiju i raspad Mijanmara na nekoliko manjih republika. Ne možete vi na silu natjerati ljude da žive zajedno, ako se oni osjećaju pripadnicima neke druge zemlje i nacije. I šta ti Ujedinjeni narodi imaju da se miješaju u svačija posla, ko su oni da to rade?! Nek puste ljude da sami sebi kreiraju zemlju u kojoj hoće da žive, a ne da im se nameće neka vještačka tvorevina”, dodao je Dodik.

Također je pozvao sve saveznike da pomognu politici legitimne vlade Mijanmara, te da se zajedno suprotstave zapadnom utjecaju i nametanju vještačkih tvorevina.