Mreža udruženja za suzbijanje objektivnog izvještavanja i prekidanje neugodnih pitanja koju čine političari iz cijeloga svijeta ove godine po prvi puta dodjeljuje nagradu za najbolji napad na novinarku. Središnji ured mreže nalazi se u Banjoj Luci, a njen predsjednik je član Ravnogorskog pokreta koji je nedavno u Draževini kod Višegrada mikrofonom udarao novinarku N1. U dvije kategorije, Verbalni napad i Fizički napad, natječe se više od 120 svjetskih političara. Najbolji napadač na novinarku dobija simboličnih 400 KM, što je prosječna novinarska plata u BiH i zlatni diktafon ZOOM H2 za gađanje novinarki po potrebi.

”Mi moramo konstantno podsjećati i narod i novinare da je njihova profesija jedna bijedna politička alatka koja svoju svrhu ne ispunjava ako postane objektivna i provokativna. Onog trenutka kada novinari, a posebno novinarke to shvate, svima će nam biti bolje”, kaže predsjednik Mreže.

U konkurenciji za najbolji fizički napad natjecatelji sudjeluju revijalno jer pojas i zlatni mikrofon N1 televizije doživotno pripada predsjedniku Mreže. U konkurenciji za najbolji verbalni napad mnogo je imena lokalnih političara iz Rumunije, Bugarske i Makedonije, no i BiH i Srbije, koje su se upravo i našle u finalu. Milorad Dodik i Bratislav Gašić predstavljali su ove dvije zemlje. U gustoj borbi su se do kraja ponašali džentlmenski jedan prema drugome, no glavna nagrada pripala je Miloradu Dodiku. Presudio je stil izražavanja, kao i brojčano više polja na kojima je diskriminirao. Dok je famozna ”volim novinarke koje ovako kleče“ okačena u hodniku prostorija Mreže, ipak nije bila dovoljna da se ovogodišnja nagrada uruči Gašiću. Milorad Dodik je, prema riječima sudaca, iskoristio više ”levela” diskriminacije u jednom obraćanju i time dokazao da je zasluženi pobjednik.

”Ja sam želim istaknuti da sam ponosan na ono što smo uradili do sada. Novinarska profesija sada se nalazi tačno tamo gdje smo željeli da bude. Citirat ću drugoplasiranog i samo reći – na koljenima. Već sutra gostujem kod sebe na RTRS-u i govorim o novim planovima za budućnost novinarske profesije. Svi ste pozvani na press konferenciju na kojoj ću isprobati nove metode vrijeđanja, ovaj put upućene muškarcima. Radujem se dolasku medija iz Federacije.” poručio je Milorad Dodik uz komentar da smo strani plaćenici.

Redakcija portala Šatro.info čestita Miloradu Dodiku na odličnom plasmanu.

 

EDIT:

Analizirajući tekst koji smo objavili povodom dodjele nagrade za najbolji napad na novinarku, shvatili smo da smo zaboravili imenovati približno 82 slučaja, te uklanjamo i ova dva koja smo stavili. Sloboda, Jednakost. Sestrinstvo.