Savez nezavisnih socijaldemokrata i Socijaldemokratska partija uvidjevši da se DF raspada i da bi Naša stranka prvo podijelila funkcije pa onda razgovarala o programu shvatile su da nemaju s kim drugim ući u “Ujedinjenu ljevicu za BiH” za izbore 2018. godine, pa su odlučile da u njoj budu same.

Ove dvije stranke prvo moraju proći proces deblokiranja SNSD-a iz Socijalističke internacionale – za koji se SDP zalagao, organizovati nekoliko teambuildinga i razgovora, pomiriti se, izgraditi povjerenje, i nakon toga koalirati na opštu dobrobit ljevice u Bosni i Hercegovini. Lideri obje stranke saglasni su oko ocjene da više misle na dobrobit ljevice, nego na dobrobit Bosne i Hercegovine, koja u posljednjih dvadeset godina pada i posrće.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik stogo je za koaliciju sa SDP-om, i smatra da cijela ujdurma oko opštih izbora 2018. godine možda neće najbolje zavšriti ako se ljevica konačno ne angažuje.

“Došli smo u situaciju iz koje se izlaz mora izabrati pažljivo, odmjereno, bez političkog srljanja. S jedne strane moramo da štitimo sve vitalne nacionalne interese, s druge strane integritet, državnost i ustrojstvo dejtonske Bosne i Hercegovine. Situacija je ozbiljna do krajnjih granica i toliko nezamislivo teška. Možete misliti na šta liči ovakva današnja desna Bosna i Hercegovina kad se za njen opstanak najviše zalažu Mirko Šarović i Dragan Mektić. Zamislite kakva je to BiH koju od raspada čuva SDS”, saopštio je Dodik sasvim smireno.

Nermin Nikšić, predsjednik Socijaldemokratske partije BiH, tvrdi da SDP već godinama pokušava oformiti udruženu ljevicu, i s vlasti skloniti entonacionalne SDA-SBB i obje Hrvatske demokratske zajednice, ali da zasad nema velikih problema sa kadrovima SDS-a.

Politički analitičari vjeruju da ova posljednja Nikšićeva izjava možda na kraju razjebe i posljednju moguću lijevu koaliciju u Bosni i Hercegovini, koja je svakako ionako na previše klimavim nogama. To bi, smatra prof. dr Risto Prelivoda, bio tako tipičan potez. No, Prelivoda smatra da u ovom trenutku nije isključeno i da bi se SDS možda i više uklapao u udruženu ljevicu nego SNSD. “Ostaje da se vidi šta će da se desi, ali vjerujem da će se na kraju svakako opet rasuti – čisto jer je to ljevica – tako da ne treba biti ni previše maliciozan oko toga što se SNSD treba naći u njoj. Na kraju krajeva, vrijedi pokušati, jer veliko je pitanje hoće li iko imati volje da izađe na izbore”, tvrdi Prelivoda.