Nakon posljednjeg održanog samita grupacije 20 najmoćnijih lidera svijeta u Hamburgu od 7. do 9. jula, postignut je dogovor o puštanju u promet zaostavštine vođe Medeljinskog kartela Pabla Eskobara. Naime, kako prenosi međunarodna novinska agencija Repres, jedna od tačaka dnevnog reda samita bilo je pitanje slobodne trgovine zaplijenjenog novca i kokaina koji je ostao nakon smrti kolumbijskog narko bossa.

„Vrlo teška odluka, prije svega jer se dovodi u pitanje naša moralnost, odnosno da li je stvarno u redu dirati krvavi novac. S druge strane, trebamo imati u vidu da se zgrade i atomska skloništa neće sami sagraditi. Mislim da smo postupili ispravno sa ovom odlukom, a za sve one koji se brinu da će kokain stići do njihove djece, samo da kažem da je već potpisan sporazum sa predsjednikom Južne Afrike Jacobom Zumom, koji je preuzeo na svoju odgovornost distribuciju kokaina, tako da obećavam vam, američke i evropske klupe neće biti bijele.“ Izjavio je za Repres agenciju predsjednik SAD-a, Donald Trump.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je poručila da bez obzira na proteste u Hamburgu, svi lideri su napustili Hamburg debeli i veseli. Isto tako, kancelarka je naglasila da za demonstratore krivi „ublehaške političke mehanizme“ američkog magnata George Sorosa koji i dalje ne plaća doprinose za demonstrante koje plaća.

Tim povodom se oglasio i Aleksandar Vučić koji je rekao da isti problem sa plaćenim demonstrantima ima i Srbija, te da taj problem još uvijek nije riješen. Vučić je također naglasio da u ovom slučaju možemo zaključiti da je i Srbija u istom rangu sa zemljama iz G20, te da bi se uskoro trebao formirati G21 koji bi uključivao i Srbiju.