U razgovoru sa Premijerom Kantona Sarajevo, Dinom Konakovićem, koji se tek dvije godine nalazi na čelu Vlade Kantona Sarajevo saznali smo šta je sve učinjeno u ovom kantonu kako bi život građana bio što bolji. U ugodnom razgovoru saznali smo nešto više o postignućima našeg Premijera, planovima za budućnost, ali smo se osvrnuli i na negativnu sliku o radu vladajuće partije i nepravedne optužbe na račun Konakovića.

“Na ovoj poziciji nikad ne možete reći da ste zadovoljni učinjenim, problema je mnogo od kojih su neki godinama gurani pod tepih. Smanjili smo broj zaposlenih na budžetu Kantona Sarajevo, gdje smo zatekli 11.500 ljudi (bilo je tu istina i nekih pripravnika), a ove godine smo planirali plate za 10.700 ljudi”, istakao je Konaković.

O uštedama napravljenim u budžetu Konaković kaže: ”Uštedili smo na platama, materijalu i uslugama višemilionske iznose. Zatekli smo deficit od 120,5 miliona KM pa smo ga prepolovili. Pozitivna su nam preduzeća koja su godinama bili gubitaši, vratili smo Turističku zajednicu kantonu, uredili zakon koji reguliše državnu službu. Napravili smo tim za borbu protiv korupcije kojeg šira javnost i struka smatra daleko najboljim u BiH.”

Dodaje da je zaposlenih oko 4.000 više, a nezaposlenih je manje za 5500.

“Povećali smo plate učiteljima, nastavnicima, policiji, državnim službenicima, simboličnih 2,5 posto. Smanjili smo sramotno visoke plate direktorima i još nekim rukovodiocima. No, ono na šta sam najponosniji je da smo pobijedili u finalnoj borbi! U borbi protiv partokratije gdje male stranke ili bilo ko osim SDA čuvaju svoja mala carstva nauštrb građana. Porazili smo koncept kako su javna preduzeća stranačke mašinerije za glasanje jer taj koncept nanosi štetu društvu u cjelini. Više na ta “mala carstva” nekoga ko nije SDA više nećemo žmiriti.

Kada smo ga pitali o planovima za budućnost, Konaković je oduševljeno odgovorio: “Naravno da imamo i to, nakon što smo se izborili sa svim problemima, te nakon što smo porazili mala carstva partokratije red je da pomognemo i cijelom svijetu u borbi protiv velike pošasti koja nam prijeti. To je svakako globalno zagrijavanje. Moram vam se pohvaliti da je Kanton Sarajevo prvi po idejama i radu na ovoj temi. Bit ćemo uspješni onako kako smo bili uspješni u borbi protiv partokratije!”