Slavni ruski košarkaš Andrej Kirilenko, okupljeni mediji i skauti raznih košarkaških ekipa ostali su bez teksta nakon što je pedesetosmogodišnji premijer Republike Srpske, Milorad Dodik, u revijalnoj utakmicu veterana Sankt Petersburga i Moskve, gdje je igrao za ekipu sjeverne Venecije izveo neviđenu šut-fintu i njome dao odlučujući koš. Kako javlja Russia Today, Dodik ne razmatra sportsku karijeru i ostaće i dalje vijeran bh. politici “jer je veće takmičenje”.

Prema pisanju agencija, Dodik se u Rusiji nalazi na službenom putu kako bi mogo stati u red ispred Putinove kancelarije i izvadio člansku karticu u predsjednikovom fan-klubu.

“Upotrebom rodbinske veze sa jednim petrogradskim administrativnim radnikom, Dodik je uspio organizovati utakmicu između veterana ova dva time. I od ranije poznato da premijer uživa u sportu, posebno u košarci a svoj lični klub, Igokeu, podržava kada god to može. Međutim, niko do sada nije znao da je on i sam ovako talentovan igrač” objasnio je neko iz premijerovog enturaža.

Prema svjedočenju Kirilenka i drugih svjedoka, Dodik je “zadao fintu lijevo, pa desno, udario dvaput, prešao crtu, vratio se i opalio savršenu tricu.” Navodno, premijeru su odmah pritrčali veteranski skauti, ali su sva nagovaranja da postane košarkaš naišla na gluve uši.

“Zadivljen sam kolegom Dodikom. Definitivno je pokazao i sportski talenat ali i snažnu volju da i dalje učestvuje u ovom političkom kolu koje mi vodimo u Bosni.” rekao je našem novinaru Bakir Izetbegović, koji je svojevremeno takođe žario i palio košarkaškim terenima.