Skupština Kantona Sarajevo izglasala je danas Preventivne mjere s ciljem sprečavanja visoke stope zagađenja vazduha u Kantonu Sarajevo.

“Jednoglasno, Skupština Kantona Sarajevo donijela je odluku da se ubuduće vazduh uvozi iz Zeničko-dobojskog kantona. Zrak koji zasad isporučujemo Gradu Istočno Sarajevo i Jahorini zadovoljavajućeg je kvaliteta ali nema ga dovoljno za potrebe Kantona. Pored toga, zbog vitalnih nacionalnih interesa i položaja Sarajeva na turističkoj mapi svijeta, mi ne možemo kompromitovati saradnju sa Republikom Srpskom i prekinuti izvoz zbog snabdijevanja. Razlog zbog kojeg to ne bi odobrili ni Parlament Federacije BiH a ni Vijeće ministara je prost i evidentan: zrak koji imamo još uvijek nije toliko loš da ljudi ne mogu vidjeti jedni druge ukoliko su na distanci preporučenoj epidemiološkim mjerama” – saopštio je Elvedin Okerić, predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo.

O novim preventivnim mjerama obaviještena je danas i Vlada Zeničko-dobojskog kantona koja u narednih pet do osam dana treba da odgovori na zahtjev Skupštine Kantona Sarajevo. “Neki su preporučivali čak i da se snabdijevanje zrakom obezbijedi iz rezervi Bosansko-podrinjskog kantona. Ipak, takav prijedlog ne može se naći pred Skupštinom Kantona Sarajevo zbog trenutnih okolnosti kojima je Bosansko-podrinjski kanton izolovan, a potom ni zbog teške industrije koja je – priznaćemo – prvenstveni razlog niske nabavne cijene vazduha” – tvrdi Okerić.

Na pitanja novinara zbog čega se Kanton Sarajevo na snabdijeva zrakom iz Hercegovačko-neretvanskog kantona, Okerić je odgovorio pristojno i s razumijevanjem pitanja. “Riječ je o tom da Hercegovačko-neretvanski kanton ne može biti konkurencija Zeničko-dobojskom kantonu. Ni prema cijeni zraka koji isporučuje, ni prema odrednicama konstitucije zraka koji je potreban stanovništvu Kantona Sarajevo” – odgovorio je Okerić.