Predsjedavajući Evropske narodne partije (EPP) Joseph Daul ostao je oduševljen sarajevskim ćevapima, pitama i drugim “uličnim hranama” koje je probao tokom svoje posjete gradu, gdje je pokušao da vodi konstruktivni politički dijalog sa političkim vođama države, i zakazao.

Kako ističu iz Daulovog štaba, francuski političar  centralne desnice imao je priliku obići kazandžiluk i dijelove Baščaršije, gdje je imao priliku da isproba bosanske specijalitete, koji su ga u potpunosti “kupili”.

“Ovo je nešto prelijepo, kakva francuska kuhinja i začini! Meso, somun i glavica luka su sve što vam treba za dobar, sit obrok” istakao je Daul komentarišući najpoznatiju sarajevsku brzu hranu.

Joseph Daul došao je u BiH kako bi razgovarao sa političkim vođama čije partije bar nominalno vode slične politike kao i EPP (dakle, sa svima). Nakon što ni ovaj iskusni francuski političar nije uspio pokrenuti konstruktivan dijalog sa vođstvom naše države, ovaj je pristao da bar vidi ljepote grada, kada od politike nema ništa.

“I žene su vam pravo lijepe, nema šta. Ima ovaj grad dosta toga, baš mi je žao što je tako patio u ratu. Hrana vam je preukusna, svi su divni i uslužni, samo su vam političari budale, eto.” dodao je Daul.