Zapošljavanje u javnim institucijama od sada ima novo pravilo. Za svakog muškog kandidata kojeg intervjuiraju, institucija se obvezuje da će intervjuirati tri žene. Odluka je donešena na jučerašnjoj 58. vanrednoj sjednici Parlamenta, a stupa na snagu već od danas.

‘’Žene su u nezavidnom položaju kada je u pitanju zapošljavanje i to već godinama. Ovo je samo jedna od strategija uključivanja žena i davanja veće prilike kako bi se izjednačila prava koja žene imaju u BiH sa pravima muškaraca.’’ kažu iz Parlamenta.

U službenom saopštenju stoji kako će se od sada paziti na to da se na intervjue za posao pozove više žena. Jasno ističu i to kako ovo ne znači da će više žena biti zaposleno, ali će ih sigurno više dobiti priliku da razgovara o svome zaposlenju.

Također, novi pravilnik uređuje i pitanje samog toka intervjua, a velika je stvar i to da se iz redovnih pitanja menadžera za ljudske resurse izbacuje pitanje ‘’Planirate li uskoro rađati?’’. Uređuje se i način odijevanja, koji nalaže da je poželjno da žene dolaze u kratkim suknjicama i košuljama koje se mogu raskopčati po volji, kako bi se ostavio bolji dojam na onoga ko vrši selekciju.

Vlasti se nadaju kako će ovo, ako ništa, povećati broj žena koje su dobile priliku da dobiju priliku za posao, a samim time nekada u budućnosti povećati i broj zaposlenih žena.