Povodom 25 godina nezavisnosti Bosne i Hercegovine, EU, SAD i Rusija odlučile su da u konturama BiH specijalno izrade kartu popularne društvene strateške igre “Riziko”. Prema specifikacijama, igra je predviđena za najmanje osam a najviše dvadeset i četiri igrača, s tim što je zbog ratne traume broj tenkića strahovito ograničen.

“Cilj nam je bio da ovu igricu napravimo interaktivnijom, pa time i interesantnijom. Sada može igrati više igrača, više zemalja i više armija, ali sa redukovanim brojem tenkića. Još jednom ponavljam, cilj je igricu učiniti interaktivnijom, a nipošto militantnijom. Vjerujemo da je ovo najbolji način na koji se u Bosnu i Hercegovinu i njene političke odluke može uvesti više strategije”, rekao je Valentin Inzko, specijalni portparol radne grupe “Bosna Za Sve – Sve na Bosnu”.

Osim karte koja je stilizovana samo za Bosnu i Hercegovinu, i na kojoj su ucrtane visinske kote i brda – što je čini specijalno prilagođenom svima – novina je i da postoji mogućnost udruživanja armija.

“Za tenkiće smo iskoristili sve boje spektra, osim bijele i crne. Tačnije, neboje, jer crna i bijela nisu hromatske, nego ahromatske boje, ali to svakako sad nije ni važno. Poenta, ti će tenkići predstavljati udružene vojne saveze. Bijela boja predstavljaće NATO, dok će crna boja predstavljati rusko-trusko-iransko-iračko-kinesko-saudijski vojni savez”, istakli su iz EU.

Na pitanje našeg novinara zbog čega je NATO savez označen bijelom a ovaj drugi crnom (ne)bojom, iz Evropske unije dobili smo odgovor da je to pitanje trenutno najmanje važno, i da ono ima simbolički kontekst.

Na drugo pitanje da li bijela boja u ovom slučaju znači da je NATO oslobodilačka vojska trajno opredijeljena za mir, iz EU su rekli da to nije ni najmanje važno.

Na treće pitanje da li onda bijela boja znači da se NATO predaje i da će Bosnu i Hercegovinu nakon 25 godina nezavisnosti prepustiti vojnim i političkim silama – Rusiji, Turskoj, Saudijskoj Arabiji, Iraku, Iranu i Kini, iz Evropske unije su nam rekli da smo gledali previše filmova i čitali previše o simbolici boja. “Dvadeset pet godina govorimo vam da vam obrazovni program ne valja, da učite gluposti i stvari koje vam nikad neće trebati, i evo sad smo dokazali da smo potpuno u pravu”, rekli su iz Evropske unije.

Upozorili su nas da ovaj i ovakav val nelogičnih i nedosljednih pitanja zaustavimo dok nije prekasno, što smo mi i uradili zbog mira u kući.