Tokom održavanja predizbornog skupa u Mostaru, Bakir Izetbegović je pristašama SDA naredio da volan ispred Bošnjaka mora držati čovjek iz njegove stranke. Hitrim djelovanjem, vijest se proširila kroz mahale, općine, mjesne zajednice i haustore.

“Neka čuje svako bošnjačko uho od mora do Save, od Drine do Une, da niko ne smije držati volan automobila u kojem mi sjedimo. Stoga ovim putem apelujem svim vlasnicima autoškola koji su Bošnjaci, da po hitnom postupku ofarbaju sve svoje L tablice u zelenu boju. Tako ćemo im dati do znanja da ne smiju upravljati našim autom”, poručio je Izetbegović.

Vlasnici autoškola će po postupku dobiti stranačku knjižicu i sve benefite koji ih sljeduju.

“Dakle nakon farbanja tablica, potrebno je da se prijavite u obližnju centralu Stranke Demokratske Akcije, te fotografijom kao dokazom popunite pristupnicu za ulazak na stranku. Nakon toga ćete dobiti naš predizborni paketić s keksom, vaučer za gorivo, gratis tri kaznena boda za prekršaje, te pravo na jedan telefonski poziv komesara kada vas policija zaustavi. Oni koji to ne učine, kao opomenu dobit će molotovljev koktel, te će im gorivo biti skuplje za 45%. Molim sve Bošnjake da ovu moju naredbu shvate krajnje ozbiljno i da se ne igraju. Samo zajedno možemo učiniti da ova zemlja ide naprijed”, dodao je Izetbegović.

Također je naglašeno da se Bošnjaci ne smiju voziti ni kao suvozači u automobilima ako je vozač druge nacionalnosti. Dakle pri ulasku u taksi pitajte vozača za ime, ako nije musliman uhvatite drugi. Ako kojim slučajem, imate ne daj Bože druga koji nije musliman, izbjegavajte vožnju s njim. Ustvari izbjegavajte njega generalno.