Bošnjački član predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u obraćanju javnosti povodom jučerašnje javne prozivke koju mu je priredio Fahrudin Radončić, šef SBB-a, izjavio je da iz revolta Radončića neće zvati na proslavu svog 61. rođendana, 28. juna.

Kako su prenijeli Glas Srpske i Avaz, Radončić koaliciju između SDA i SBB smatra “tehničkom”, a šefu SDA zamjera nazadno i neefikasno vođenje politike. Radončić je u svojim izjavama javno pozvao Izetbegovića da se povuče iz politike, na šta ovaj nije spreman.

“Lažov! Molim vas, ko je još u Bošnjaka uspio da ostvari ovoliko od rata ako ne babina mi partija i ja?! Neviđeno. On će meni da objašnjava kako se vodi poltika – to je kao da ja njemu objašnjavam kako iz sjena vodi utjecajnu medijsku firmu i kriminalnu imperiju” rekao je Izetbegović.

Izetbegović je rekao da ne vidi način kako da pređe preko ovakvih uvreda. Nazvavši Radončićeve ambicije “anti-bošnjačkim”, član Predsjedništva je obrazložio da na dolazećem rođendanskom derneku neće biti mjesta za šefa SBB-a.

Zorka Spoljić, društvena analitičarka Šatro Info, objasnila je zašto je ovo značajno: “Kao i u svim plemenskim unijama, tako i kod Bošnjaka proslava rođendana prvaka predstavlja veliku stvar. Ovo nije samo prilika za ašikovanje sa mladim narodnim poslanicama i sekretaricama, nego i dobra prilika za networking. Na Baketovim rođendanima nastaju koalicije, donose se nacrti zakona ali bude i dobre muzike. Sebija ipak ima stila.”

Među drugim poznatim zvanicama nalaze se i Zvizdić, Novalić, Sakib, Kavazović i mnogi drugi uticajni Bošnjaci. Rođendanska žurka održaće se navodno u luksuznoj vikendici porodice Izetbegović na Vlašiću.

Fahrudin Radončić nije bio dostupan za komentar.