Prema posljednjim novinarskim izvještajima koje pratimo na regionalnim i lokalnim medijima, Republika Srbija je odlučila da poveća obim svog naoružanja. Osim toga, zbog afere voz su odnosi između Albanije i Srbije pooštreni i zategnuti.

Kad god se Srbija naoružava, u Bosni i Hercegovini ne može da prođe bez reakcija, pa je tako bilo i ovaj put.

Naime, oglasio se Član Predsjedništva Bakir Izetbegović povodom potonjih događaja: “Nama, u Bosni i Hercegovini, i vjerujem da ovaj put govorim u ime svih naroda i narodnosti naše države, je svaki put kad se Srbija naoružava neka, kako da kažem, prpa. I onda mi čekamo što medijske izvještaje, što interne priče i privatne izvore, da nam kažu za šta i koga je to. Ovog puta smo jako sretni da je to ekstra naoružanje za Albance, tj. Kosovo, te što nema nikakve veze sa budućim aktivnostima u BiH.”

Za komentar smo pitali i Predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji se malo dvoumio, ali je ipak za naš portal rekao: “Slabo je ovo. Ja ne razumijem zašto se toliko bave tim Kosovom. Tamo nema srpskog življa mnogo. S druge strane u Srpskoj ima dovoljno ljudi da se cijela Srbija zabrine. Jednostavno sam razočaran u to da se na nas konstantno zaboravlja kad su naredne ratne aktivnosti u pitanju.”

Lider HDZ-a, Dragan Čović, o ovoj temi je imao nešto drugačiji komentar: “Bosna i Hercegovina je naša domovina… to dok se ne zapuca. A ako se zapuca mi svi imamo spremne putovnice tako da za nas nije briga. Uostalom, Hrvatska je u NATO-u ovih dana, a mi sumnjamo baš da će i Treći svjetski imati isti scenario kao prvi. Mada, nikad se ne zna…”