Nakon što je objavila da ide u političku penziju/mirovinu, njemačka kancelarka Angela Merkel, stižu reakcije iz cijelog svijeta. Neki tuguju, neki se raduju, neki misle da će to biti super, a neki pak da će s tim događajem Njemačka krenuti u novu krizu i probleme.

Iz naše zemlje stigla je reakcija Predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Bakira Izetbegovića, koji je u svome obraćanju zamolio gospođu Merkel da se strpi još osam godina.

“U narednih osam godina sam svojim glasačima obećao prosperitet, nova radna mjesta i povećanje ekonomije. Mi to ne možemo ostvariti bez podrške naše prijateljske Njemačke i bez toga da barem 900.000 od onih obećanih milion radnih mjesta, ne preuzmu oni. Stoga sam zamolio našu jaranicu Angelu da se strpi još tih osam godina, jer to njoj ne znači mnogo, ali nama u BiH će biti golemo iz više razloga”, kratko je prokomentarisao Izetbegvić.

Izvori bliski Predsjedništvu BiH poslali su nam dio pisma koji prenosimo bez izmjena.

“Mutti, realno, osam godina je tebi ništa, a nama će bit’ golemo. S druge strane, mislim da bi bilo bruka da jedna njemačka političarka radi samo 67 godina. Mi u Bosni smo navikli po vašim autima da Švabo može da vozi 30 godina i da se ne pokvari. Onda bi valjda političarka, pa još kancelarka i predsjednica najjače stranke trebala da gura barem 40 i to bez da se umori. Ako je mogao das auto, možeš vala i ti. Ne bih ja toliko navaljivao, nego puknuće bruka kroz cijelu Evropu, a to nikom ne treba. Eto, selam ćeš mi Urlichu, pa se vidimo. Naleti nekad, pa ćemo otić’ malo na meso i na kolače.

S poštovanjem
Bakir Izetbegović”