Mađarska i Hrvatska su utvrdile svoje granice prema Srbiji, tako da struje imigranata (kojih je, istini za volju, ove sezone manje) počinju da preljevaju i u našu trostruko podijelenju i višestruko komplikovanu domovinu, tražeći put najmanjeg otpora prema Evropskoj Uniji. Da li ovo predstavlja novi podsticaj za zakržljali turizam Bosne i Hercegovine, pokušali su odgovoriti vaši omiljeni Šatro reporteri.

Podaci Granične policije BiH pokazuju da se broj ljudi koji ilegalno prelaze granicu povećava iz kvartala u kvartal, te da se posebno povećanje osjeti kod migranata (ubogih izbjeglica, op. a) iz ratnih zona Srednjeg istoka. Zaključak je da je vrag odnio šalu – i Bosna mora da se uključi u igru.

Prema svjedočenju Vjekoslava Popilića (29, diplomirani politolog iz Općine Centar), koji je rič autovao našoj redakciji sa treninga Omladinskog konzilija Zapadnog Balkana: “Nadali smo se da do ovoga neće doći. Dio migranata je jednostavno odustao i vratio se nazad, dio počeo da kopa tunel ispod Mađarske, a evo nas petnaest-dvadeset je krenulo preko Bosne.” Za naš portal, Popilić je rekao da Bosna i Hercegovina nema infrastrukturu potrebnu za smještaj ovih ljudi.

Služba Civilne Zaštite najavila je otvaranje kampa za prijem imigranata na tvrđavi u Jajcu. “Sve će biti po najmodernijim standardima, kao i u regionu. Niti jedan osjećaj sreće neće biti dostupan našim gostima, a za osnovne namirnice, grijanje i odjeću zadužićemo neki mega-charity.” izjavili su iz Civilne Zaštite.

Nove pridošlice u Jajcu nisu dobrodošle. “Mi već i ovako imamo problem da održimo ovako nizak natalitet i tako mali broj mladih koji žele da ostanu u gradu. A zamislite još da dođu i ti crnci.” rekao je A.K:, ulični prodavač novina u Jajcu.

Kasarna u Nevesinju je spremna, ali da od njene upotrebe neće biti ništa, jer se priprema za specijalne sastanke predsjednika Dodika i Vučića kad postane predsjednik.