Iako Izborni zakon BiH ne predviđa početak otvorene predizborne kampanje do septembra 2018. godine veliki broj glasača i građana Bosne i Hercegovine obradovala je vijest da se od ove godine kampanja ipak može voditi ilegalno i do godinu dana prije. Naime, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine izdala je dnas na press konferenciji okvirna uputstva za vođenje kampanje prije zakonom regulisane i dozvoljene kampanje.

“Nama je vrlo bitno da građanima i političarima damo ono što žele, a kako su ovi izbori najbitniji od devedesetih pa sve do danas smatrali smo da jednostavno nije fer da predizborna kampanja traje samo 30 dana. Veliki je to posao, pazite treba se paketa narodu podijeliti, treba tribina organizovati, treba popljuvati svaki potez protivnika, izgraditi sve mostove, puteve, fasade i obdaništa, treba isto da se i pokrene nacionalizam i izmanipuliše masa. Pa nije to malo stvarno, onda još naći ljude da ti na Klixu komentarišu protiv konkurencije, pa onda se pojaviti i na nekim otvorenjima nekih brzo izgrađenih zgrada, mislim imaju i ti ljudi dušu, neće valjda sve u 30 dana strpati. Opušteno, okej je i ovako” – izjavila je za naš portal predsjednica Centralne izborne komisije Irena Hadžiabdić.

Članovi i predstavnici političkiih opcija su na naše upite začuđeno odgovorili da nisu znali da postoji ograničen rok u okviru kog mogu da rade na svojoj predizbornoj kampanji ali da svakako poštuju sve CIKove odluke.