Grupa delegata iz Federacije u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine čestitala je danas Mladenu Ivaniću rođendan po gregorijanskom kalendaru. Osvrćući se na želje i pozdrave, predsjedavajući Predsjedništva BiH za Šatro.info rekao je da čestitka po gregorijanskom kalendaru najveća uvreda za srpski narod u zemlji i rasejanju.

“Kada čestitate nešto članu Predsjedništva to se ne može drugačije čitati nego kao čestitka Predsjendiku. Kad Amerikanci Trumpu čestitaju rođendan, pokazuju svoje namjere, svoju ljubav prema domovini i svoju elokventnost. Kada Srbinu iz Republike Srpske čestitate rođendan po gregorijanskom kalendaru, bitno je voditi računa ko je taj čovjek i šta predstavlja. U ovom slučaju, ja predstavljam Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegovinu, i čestitati mi rođendan po gregorijanskom kalendaru je neukusno. To je uvreda za bilo kog Srbina u Republici Srpskoj, a to znači uvreda za sve Srbe. Ja sam odlučio da napravim prvi korak u pomirenju i da izgradim neko jedinstvo u BiH, ali izgleda da na to nisu spremni parlamentarci iz Federacije”, povjerio se Ivanić. 

Kako ističe, on očekuje da mu se u što skorijem roku uputi izvinjenje, kako bi mogao nastaviti gdje je stao, nekim normalnim kursom, i kako bi utihnuli disonantni tonovi iz Federacije Bosne i Hercegovine – koju i on sam predstavlja bivajući pre

Očekujem da mi u što skorijem roku upute izvinjenje, i da nastavimo tamo gdje smo stali, ali nekim normalnijim kursom. Ja ne planiram da rješavam krize koje ja nisam izazvao, i planiram da ovu zemlju vodim na sve strane – gdje god treba – od EU, preko Srbije i Hrvatske, do Rusije, Kine i Amerike. To je politika liberalnog tržišta, i ako neko nju osporava, on osporava i moju fakultetsku diplomu, magistarski rad, doktorsku disertaciju i zvanje profesora. Vidite koliko štete jedna pogrešna riječ može da prouzrokuje, a to ne bi trebalo da dođe od jednog političara. Pogotovo od ljudi koji su obrazovani i koji su politički lideri svog naroda i svoje političke struje”, rekao je Ivanić u jednom dahu za Šatro.info.