Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić postrojio je danas  sve rodove administracije državnih institucija, po efikasnosti – od Vječne vatre, ka Predsjedništvu. Raportirajući mu, jedan po jedan rod dostavljao je izvještaje o neuspješnosti ispunjavanja upitnika, rastu javnog duga, prenosima nadležnosti, nepoštovanju odluka sudova i diplomatskim nazacima.

“Kao predsjedavajući Predsjedništva imam pravo da mi administracija raportira šta rade, i da ih postrojim po efikasnosti. Da uvijek znam gdje mi je ko, koliko radi i može li gore. To su moje ustavne ovlasti i ingerencije, i ne mogu mi se nikako uskratiti”, istakao je Ivanić.

Iz izvora bliskih Predsjedništvu saznajemo da je u postrojbi administracije, koja se od Predsjedništva dosela do Vječne vatre, bio i jedan omanji incident. Naime, rod za organizovanje i osmišljavanje diplomatskih skandala htio, pošto-poto, rodu za rast javnog duga preuzeti mjesto u postrojbi. Predsjedavajući Ivanić nije htio komentarisati ovo, jer je – kaže – i njemu koji ih sve prati bilo teže odlučiti ko bi trebalo gdje da stoji. Dragan Čović pozvao je na smirivanje tenzija, dok je Bakir Izetbegović rekao da će i sam pitati Predsjedništvo kako se ovo moglo desiti.