MUP Kanton Sarajevo raskinuo je dugogodišnju saradnju sa svojim glasnogovornikom Irfanom Nefićem, koji je ujedno bio i službena maskota MUP-a. Umjesto Irfana Nefića dolazi robot proizveden u Japanu prema najnovijim tehnologijama umjetne inteligencije, a u MUPu su ga popularno nazvali ‘’Zadovoljko’’.

Robot je programiran da izgovara samo jednu rečenicu: ‘’Sigurnosna situacija je zadovoljavajuća’’ i predviđa se da će napraviti ogromne uštede kroz press odjel MUP-a, te će omogućiti lakšu komunikaciju s novinarima i medijima.

‘’Ova rečenica je bila sva komunikacijska strategija našeg prethodnog glasnogovornika, tako da će to biti nastavljeno i sa robotom. Pošto smo uvidjeli da su moguće ogromne uštede, jer nas taj robot na mjesečnom nivou neće koštati ništa, a obavljat će isti posao kao i Nefić, odlučili smo biti prvi koji će pokušati tako nešto.’’ kažu iz MUP-a KS.

Robot će također biti i veća maskota od Nefića, a predviđa se da će na crvenom tepihu SFF-a definitivno biti popularniji od bivšeg glasnogovornika.

‘’Novinari će također biti zadovoljni, jer mogu da rade onako kako oni vole, dođu po izjavu, snime i odu, bez pitanja, bez komplikovanih analiza, slušanja sagovornika.’’ istaknuli su na kraju iz MUP-a.