Visoki predstavnik u BiH, Valentin Inzko je nedavno govorio o prijetnjama smrću koje su mu upućene od strane omladine SNSD-a.

Iako je već mnogo puta Visoki predstavnik izražavao zabrinutost na mnoge odluke, političke poteze i društvena događanja u BiH, ovo je prvi slučaj gdje je bio zaista zabrinut. Naravno, kako je to i očekivano u BiH, on tada nije izrazio zabrinutost, jer se bavio osiguranjem kako više ne bi bio zabrinut.

“Nisam mislio da će ovo ikad da se desi. Kontam, meni po funkciji dolazi da mi izražavamo tu zabrinutost neku ako se šta ljulja u državi. Imamo i neku mjesečnu kvotu kojom moramo raportirati nadređenima i eto tako nekad to pišemo”, rekao je Inzko u svom izlaganju.

Poslije pojašnjenja generalnih uputa i funkcije svog ureda, dao je objašnjenje zašto se toliko zabrinuo.

“Bilo je prijetnji i mojoj  porodici. Čak su demonstrirali silu znanja, pa su neke prijetnje pisali i na njemačkom jeziku. A eto, u Sarajevu slabo saobraća helikopterski saobraćaj, pa moje dijete mora da ide u školu najobičnijim autom, s najobičnijim vozačem i dva najobičnija tjelohranitelja. To me je najviše zabrinulo”, dodaje vidno potresen Visoki predstavnik.

Iz ureda OHR-a objavili su da će iduće godine ostaviti nešto malo izražavanja zabrinutosti u šteku, pa ukoliko se opet oko nekih događaja u Republici Srpskoj dese ovakve aktivnosti da mogu reagirati.

Naši izvori govore da ured OHR-a u BiH čak planira da ostavi i jedno oštro osuđivanje za slučaj da pošalju neki materijalni znak prijetnje, konjsku ili makar pileću glavu.