Nakon više od deset godina, iz Ureda visokog predstavnika u BiH stigla je nova zabrana. Kako saznaje naš izvor blizak OHR-u, visoki predstavnik Valentin Inzko zabranio je saobraćanje u Sarajevu za sva vozila čije su registracije djeljive sa tri.

“Jedini pravi put bh. društva je jedinstvena Bosna i Hercegovina. Ova zemlja ne može opstati ako se bude dijelila na dva ili tri dijela, i ako se uopšte bude dijelila. Zbog toga podjele ne treba podržavati ni u kojoj oblasti. Pa ni kada je riječ o saobraćaju i registracijskim tablicama. Ured visokog predstavnika nikada nije podržavao podjele i secesioniste, pa neće ni sada”, rekao je Inzko.

Inzko je rekao da je do ove odluke došao nakon dugog razmišljanja šta uraditi kako bi se popravilo stanje u Bosni i Hercegovini. Iako je govoreći za nekoliko medija rekao da ima mogućnosti da uradi više, ali da su ta vremena davno prošla, ovaj put je odlučio reagovati. “Ovo pitanje iziskuje mnogo rasprave, zajednički pristup rješenju problema, i saradnju svih”, zaključio je Inzko.