Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko u intervjuu za srpske revije “Pravda” i “Svetigora” izjvaio je da bi u Bosni i Hercegovini trebalo kao valutu uvesti dinar.

“Dolazim iz Austrije, i kod nas je isto evro, tako da znam šta znači imati valutu vezanu za evro kao što je to marka. Ali to više nije popularno, jer otežava psihološkom stanju građana koji znaju da rade za petsto maraka. Možete vjerovati koliko su sretniji i zainteresovaniji za rad kad znaju da im je plata 30.000, ili 60.000. Na kraju krajeva, ja sam vam prvi pokazatelj istinitosti onog što pričam.”, rekao je Inzko.

On smatra da je Bosna i Hercegovina predugo imala valutu vezanu za euro, a posebno je pitanje što će se dalje događati sa likvidnosti Bosne i Hercegovine, i kakve inflacije mogu u skorijoj budućnosti proživjeti građani i građanke.

“Marka je dobra, i uvijek znate koliko imate u usporedbi s evrom, ali dinar je lakši. Na kraju krajeva, toliko je umjetničkih, političkih i sportskih imena niklo u BiH od Daytona naovamo da mogu bez ustezanja štampati apoene kao na dinaru, i na svaki postaviti nekog svog”, poentirao je Inzko.

Na pitanje misli li se međunarodna zajednica ozbiljnije uplitati u monetarnu politiku BiH, ili na neki drugi način uticati na njeno političko uređenje, Inzko je odgovorio zabrinuto.

“S jedne strane ne mogu da shvatim da sve članice međunarodne zajednice ne mogu da se dogovore oko toga šta treba da se radi sa BiH, a s druge strane ne mogu da vjerujem da građani BiH misle da će im međunarodna zajednica dovijeka održavati suverenitet. Cijela ta situacija čini me neizmjerno zabrinuti. Ne znam kako drugačije da se izrazim”, zaključio je Inzko.