Integra inženjering, redovni dobijač tendera za izvođenje građevinskih, ugostiteljskih, informacionih radova, radova na avijaciji, administraciji, računovodstvu i uslugama lektorisanja u Republici Srpskoj, podnijela je tužbu protiv ovog entiteta Osnovnom sudu u Banjaluci.

Naime, kako saznajemo od suda, u tužbi se navodi kako je Republika Srpska u 2017. godini oštetila ovo preduzeće već za nekih 14 miliona maraka. Razlog za to je što je prvi mjesec već na izmaku, a ovo preduzeće nije dobilo ni 10 novih tendera.

Ovim povodom oglasio se i Dušan Lajšić, direktor ovog preduzeća: “Mi ove godine nismo dobili ni 10 tendera. Procjena gubitka je nekih 14 miliona maraka. To je nedopustivo, jer smo mi već godinama partner ovog entiteta i SNSD-a u svim radovima na kojima se mogu napraviti finansijske malverzacije. Stoga predlažemo da se ova tužba riješi nagodbom, te da nama Republika Srpska isplati pola od tog iznosa i da požuri sa raspisivanjem tendera za ovu godinu. Mi ćemo taj dogovor rado prihvatiti.”

Povodom tužbe, oglasio se i Milorad Dodik, Predsjednik Republike Srpske: “Nazvat ću Stankovića da vidim šta je u pitanju. Mislim da ovo nije fer, ali eto pogledat ćemo malo u budžetu, možda nađemo tih sedam miliona da popravimo stvari. Također, vidjet ću sa Geodetskom upravom i Ministarstvom saobraćaja i veza zašto nema tendera.”

Osim ovoga, uputio javno izvinjenje, ali i objašnjenje situacije kao dio razloga zbog neraspisivanja tendera na kojima bi Integra inženjering dobila poslove.

“Frka mi je stvarno bila oko ovih peripetija s Amerikancima. Baš su me obrukali s ovom vizom. Evo vadim se nešto s odcjepljenjem, referendumima, ali Srbija ni malo ne pomaže. Eno Vučić se malo-malo sastaje s onim Zvizdićem i Bakirom. Baš nam to ne ide u prilog. Uglavnom, uskoro ćemo raspisati nešto, makar za kakav prijem, banketić ili nešto da malo popravimo odnose sa Integrom”, dodaje Dodik.

Na kraju svog obraćnja je rekao da je Integra jedan od vitalnih faktora za odražvanje Srpstva i Republike Srpske.