Trgovska gora na kojoj Hrvatska na samo nekoliko kilometara od granice sa našom zemljom planira početak odlaganja nuklearnog otpada već danima je glavna vijest u svim medijima. Vlasti naše zemlje se protive ovom projektu, ali sve je to nekako mlako. Predsjednik Hrvatske, Zoran Milanović medijima je poručio da je ovo tek početak odlaganja otpada oko i u BiH.

BiH je zemlja kao zemlja fina, ali nekako ovdje u Evropi samo smeta i ne služi za puno toga. Nemaju toliko mora, slaba im je ekonomija i narodi koji žive u njoj stalno se svađaju i dlaka fali da izbije novi rat. To je sve preveliki rizik i zbog toga ja predlažem da se cijeli teritoriji BiH pretvori u jednu deponiju koje će služiti za odlaganje smeća iz cijele Evrope. Mislim da je to najbolja opcija koji možemo ponuditi ovoj zemlji”, rekao je Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske.

Gospodin Milanović našao je rješenje i za građane koji trenutno žive u BiH .

“Građane fino sve iselimo jer svakako im se populacija smanjuje. Pola naroda već živi po inostranstvu tako da neće biti veliki problem. Sve zemlje EU bi morale podržati ovu inicijativu. Ako im je Trgovska gora toliki problem mi ćemo od nje odustati, ali da taj otpad odložimo negdje oko Sarajeva onda. Bošnjaci neka idu u Tursku, Srbi u Rusiju, a ovaj mali broj Hrvata ćemo mi primiti i riješiti ovaj problem, a benefiti bi mogli biti ogromni. Ako ideja uspije hoću da ostane upisano u historiji da sam je ja osmislio”, dodao je Milanović.