Nakon posjete Dubrovniku, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović najavila je izgradnju brze ceste Swisslion Trebinje – Dubrovnik.

“Povijesni odnosi Dubrovnika i Trebinja, te neprikosnoveno niži standard Bosne i Hercegovine potencijal su koji građani Drubrovnika već odavno koriste. Naravno, time ne mislim ništa loše o našim susjedima, niti želim da se miješam u državno ustrojstvo BiH. Štaviše, kako bismo im omogućili što lakše prometovanje na toj relaciji, odlučili smo da izgradimo brzu cestu i formiramo još dva privremena trgovinska granična prijelaza u Ivanici”, rekla je Grabar Kitarović.

Brza cesta u dužini od 30 kilometara trebalo bi da spoji većinu dubrovačkih vrtića i osnovnih škola sa tvornicom slatkiša Swisslion Trebinje i mnogim drugim trgovinskim centrima. Njena izgradnja koštaće hrvatski proračun nešto više od 60 miliona eura, a radove će izvoditi Integral Inžinjering iz Banjaluke u kooperaciji sa Institutom građevinarstva Hrvatske. Iz Integrala su saopštili da su se prijavili za izvođenje radova, i prošli, ali i da je njihov jedini uslov bio da projekt puta ne radi Zavod za izgradnju Banjaluka. 

Trebinjske gradske vlasti pozdravile su odluku hrvatske predsjednice, ističući da oni neće novčano podržati izgradnju puta, ali da su njihove molitve i riječi dobre volje s njima.

“Ovaj brzi put je važan i za Trebinje i za Dubrovnik, a nama je draga i činjenica jedna njegova dionica prolazi upravo pored budućeg trebinjskog aerodroma. Međutim, mi nismo u mogućnosti da ga novčano podržimo jer tek smo došli na čelo gradske uprave i još ne znamo imamo li suficit ili deficit u budžetu. Ali se nadamo da će se sve to riješiti – Bože zdravlja”, rekao je Luka Petrović, gradonačelnik Trebinja.

Ovu inicijativu podržao je i vlasnik tvornice Swisslion Trebinje, Rodoljub Drašković. Drašković je rekao da je ovo jedan od bitnih koraka u razvoju konditorsko-prometnih veza privrede Hrvatske i Republike Srpske, ali i puta mira, pomirenja i izgradnje povjerenja u srpske proizvode.