Hrvatsko Nekulturno Društvo Nazadak novi je projekat HDZ-a BiH koji bi trebao zaživjeti početkom Oktobra tekuće godine. HND Nazadak bit će pandan postojećem Hrvatskom Kulturnom Društvu Napredak koje je, kako kažu iz HDZ-a, i motiv osnivanja ovog društva.

‘’HKD Napredak je godinama sve, samo ne hrvatski i samo ne napreduje. Mi trebamo društvo koje će biti potpuna kontra tome. Zato osnivamo nekulturno drušvo nazadak. Ne bi li ono u suštini napredovalo.’’ javljaju iz HDZ-a.

Jedan od motiva je i to što je društvo do sada bilo okupljeno oko Sarajeva i u Sarajevu. HDZ navodi kako takvo društvo nema šta raditi u Sarajevu. ‘’To mora biti u Grudama, Širokom, Zapadnom Mostaru ili sličnim mjestima. Nipošto u Sarajevu.’’

Napredak je također nedopustivo mnogo probošnjački orijentiran, sa dobrim odnosima sa Bošnjacima, podrškom aktivnosti koje organiziraju Bošnjačke organizacije i društva, čak, kako ističu u HDZ-u, idu i na iftare i Bajramske proslave.

‘’Nazadak će biti sušta suprotnost. Hrvatsko, pravo, idealističko i čisto društvo koje će znati svoje ciljeve. Neće sjediti u nekakvim podrumima u Sarajevu i pjevati sevdah, već će imati zgradu u Grudama i svirat će im Thompson.’’

Hrvatsko Nekulturno Društvo Nazadak primat će članove već od Septembra/Rujna, a preduslov su Domovnica, Krštenica, prikladno ime i mogućnost recitiranja himne Republike Hrvatske napamet, u svako doba dana i noći.