Nakon što su gotovo sve stranke iz BiH, osim onih iz Republike Srpske, kategorički osudile skup Ravnogorskog pokreta u Višegradu, ostala je još riječ iz reda predstavnika Hrvata. Međutim, ona nije bila onakva kako su mnogi očekivali.

“Mi ne želimo da osudimo čin koji se nedavno desio u Višegradu. Ono što smo vidjeli jeste Srpski fašizam, ali mi nemamo ništa s tim. Oni su jednostavno pjevali stihove pjesama o krvavoj Drini, što aludira na njihov sukob s Bošnjacima. Mi ne želimo da se petljamo u to. Oni nisu ovoga puta vrijeđali Hrvati, te smo mi suzdržani. Kada bi uradili nešto na štetu Hrvatskog naroda, onda bi reagovali. Ovako ništa. Još pogotovo nakon proteklih izbora, kada su nas Bošnjaci ponovo preglasali na izborima. Da vam pravo kažem, u jednu ruku mi je i drago što su se prepali, i treba da se prepadnu. Nisu oni apsolutni vladari BiH, niti se mogu tako ponašati. To nek oni rješavaju sa Srbima kako znaju i umiju. Nas to ne remeti i baš nas briga što se četnici okupljaju. Mi smo davno otišli iz tih krajeva i ne odgovaramo za njih. Nek se oni bore za Drinu, nama nije u interesu”, rekao je Dragan Čović.

HDZ jasno stoji iza izjave Dragana Čovića, te neće osuditi četnike ukoliko i krenu tenkovima na Bošnjake, samo dok to ne remeti Hrvate i njihov vitalni nacionalni interes u Bosni i Hercegovini.