Prva nagrada za pičkaranje godine 2016. odlazi u ruke Senadu Hadžifejzoviću, vlasniku i voditelju FACE TV, i udruženom poduhvatu Srpske demokratske stranke – Pandurević, Mektić i Govedarica. Odluka je saopštena na današnjoj konferenciji za držače mikrofona Udruženja za nekulturu monologa, koji ovu nagradu dodjeljuje već tradicionalno – dvije godine zaredom.

Na adresu Udruženja za nekulturu monologa stiglo jje, ove godine, preko 120 nominacija. Međutim, stručni žiri koji čine Jasmila Žbanić, Rajko Vasić, Reuf Bajrović i Vedrana Rudan – svi predsjednici, rekao je da je nagrada zasigurno pripala najboljima.

“Ovo nije bio nimalo jednostavan posao, i napatili smo se dok smo odlučili. Nekada se čini da je izbor ko se bolje pičkara mnogo teži nego dobro se popičkarati, s obzirom na sve posebne uvjete i pravilnike pri odlučivanju”, rekla je Žbanić.

Prema riječima jedne od predsjednica, Jasmile Žbanić, žiri se osobito vodio i podacimo o slušanosti, gledanosti, popularnosti i javnoj podršci koju kandidati imaju. Na osnovu tih podataka došli su, kažu, do zaključka da je najviše pompe izazvalo pičkaranje u slučajevima referenduma (Govedarica) i  režima vlasti u RS (Pandurević). Međutim, ubjedljivi pobjednici su Dragan Mektić i Senad Hadžifejzović, i to za ostvareno pičkaranje u scenarijma “Novinarka RTRS”, “Sabor četnika u Višegradu”,“Reci ne EU ako je k’o i Hrvatska” (Mektić), te “Čujte političari”, “Sonet za Kolindu” i “The Šprajc” (Hadžifejzović).

“Ocjenjujući pristigle prijedloge i nominacije, posebno smo obratili pažnju na stilistiku, metriku, aroganciju, djetinjastost i nesuvislost. U tim kategorijama, najuspješniji su bili upravo ovogodišnji nagrađeni. Način koji oni koriste u pičkaranju eklatantan je primjer avangarde bh. javnog komuniciranja, jezika medija i skribomanstva”, navodi se u odluci žirija.

Nagrade će biti dodijeljenje na centralnoj svečanosti u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača, 9. januara, a uručit će ih Zlatko Lagumdžija.