Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Mujo Fišo postigao je načelni dogovor s predsjednikom Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu o obveznom plaćanju godišnje karte za prevoz, za sve studente Univerziteta koji koriste javni prevoz tokom svog studiranja. Plemeniti dogovor kao motiv ima pomoć javnom prevozniku GRAS koji se u posljednjih 480 hiljada godina nalazi u predstečajnom stanju i kao kompanija koja upošljava više od 4 miliona ljudi po rodbinskim vezama jedva preživljava, uprkos tome što nudi kvalitetan prevoz jedinim oltimer tramvajima na svjetskoj željezničkoj sceni.

Studenti će, prema dogovoru, plaćati simboličnih 100 KM godišnje za usluge GRAS-a, a ostavljena im je i fer mogućnost odustajanja od plaćanja ukoliko dokažu da im javni prevoz ne treba tokom studiranja, donoseći krvnu sliku, uzorak urina, četiri djevice koje će žrtvovati Aliji Izetbegoviću i ako uspiju odsvirati himnu BiH na fruli bez ruku.

Kao osiguranje da će svi studenti platiti svoju godišnju simboličnu cifru kompaniji GRAS, prevoznik je osigurao i 50 revizora koje će uposliti na 25 javnih fakulteta Univerziteta u Sarajevu, na svaki fakultet po dva revizora. Revizori će raditi u dvije smjene i svaki dan kontrolirati godišnju kartu studenata koji uđu u zgrade fakulteta. Roditelji koji dođu posjetiti svoju djecu na fakultet moći će od revizora kupiti jednodnevnu kartu za ulazak u Kampus i studentske domove u Sarajevu.

‘’Kontroliranjem karata postići ćemo povjerenje i uzajamnu podršku. Mi ćemo podržavati Univerzitet kvalitetnim prevozom, a oni nas parama studenata. Možda izgleda kao plan koji je uslovljen prisilom, ali zaista nije tako. Ovo je jedna zdrava biznis ideja koja može prerasti u veliku saradnju Univerziteta i GRAS-a. Tko zna, možda uvedemo i neke druge linije od ovog novca i ponudimo studentima sigurniji prevoz.’’ kažu iz GRAS-a.

Revozori će početi kontrolirati karte studenata na fakultetima već od septembra ove godine.