U proceduru Parlamentarne skupštine BiH, ušao je novi Nacrt zakona o gradovima. On se u mnogo čemu razlikuje od trenutno validnog, ali je najvažnija izmjena ubiti prijedlog da se svim gradovima koji nemaju svoj ćevap ukine status grada.

Podnosilac inicijative je Zajednička komisija za administrativne poslove,od koje smo tražili i dobili dodatno pojašnjenje.

“BiH snažno je okrenuta evropskom putu, pa smo u želji da kao i Hrvatska budemo dio Unije i mi morali da odstupimo od Jugoslovenskih standarda – JUS. Iako se JUS u mnogim stvarima slaže sa Evropskim standardima, vjerujemo zbog Hrvatske i drugih zemalja moramo odstupiti od njega. Iako nam to niko nije rekao, moramo unijeti nešto svoje. Moramo imati bosanske standarde koji će reći šta može biti grad, šta ne može. A šta je bosanskije od ćevapa?”, stoji u odgovoru Komisije.

Ovom odlukom statuse grada zadržali bi samo Sarajevo, Travnik i Banjaluka, što je izazvalo veliku frtutmu na bh. političkoj bini. Međutim, dosad su reagovali samo Goražde i Široki Brijeg. Dok je Goražde poručilo da će hitno uvesti svoj ćevap, jer su jedva prije koji dan dobili status grada, Široki Brijeg odbio je ovu inicijativu zglave.

“Budite sigurni da mi nećemo dozvolit da nam muslimani federalisti govore šta je naše, a šta nije, šta trebamo jest, a šta ne trebamo. To ne dolazi u obzir, nipošto. Ako je BiH spremna na ultimatum – ili ćevap ili grad, mi ćemo se pripojit Hrvatskoj đe nam mjesto ijest. A Banjaluci svaka čast”, poručili su iz Širokog.