Federalna uprava  policije (FUP) je 6. jula 2017. godine nakon prijave Marinka Čavare da mu je ugroženost sigurnost, obavila istragu o potencijalnim počiniocima i došla do zaključka da nema čvrstih dokaza da je sigurnost Marinka Čavare bila ugrožena, niti postoji dovoljno vjerodostojan iskaz da bi potvrdio da je predsjednik FBiH Marinko Čavara bio u rizičnoj situaciji. Nakon novih izjava svjedoka, u ovom postupku slobode su lišena tri prometna znaka.

Predsjednik FBiH Marinko Čavara se u vremenskom periodu 05.07.2017. godine iza 17h  kretao autocestom Kakanj-Zenica službenim vozilom predsjednika s namjerom da dođe na svoje mjesto prebivališta

„Samo sam primjetio u jednom trenutku da me prati Passat , a svakom  navratu kada bi stali, oni bi ostvarili prijeteći vizuelni kontakt, kako se to meni činilo. Mislim da su čak i kamere bile postavljene na par prometnih znakova, ali zato nemam dokaza jer ovdje se vjerovatno radi o profesionalnim plaćenicima.  Odmah sam situaciju prijavio policiji, koja se krenula „vadit“ da sam ja uprkos njihovom savjetu odbio pratnju policije, koja me inače čuva. Mislim, apsurdno.“, rekao je  za Šatro-info Predsjednik FBiH Marinko Čavara.

Iz FUP-a ističu da  nakon završene kriminalističko-logističko-operativne analize mjesta događaja i  skeniranja videosnimaka sa autoceste  nisu našli ništa za shodno da nastave istragu.

“Nakon izjave predsjednika FBiH, mi smo sproveli postupak ispitivanja prometnih znakova od Kaknja do Zenice, lišili smo slobode znak STOP, zeleni promenti znak sa odredncama za Sarajevo i bilbord kampanje Martina Raguža „Podvucimo crtu”, zbog sumnje da su učestvovali u prijetnjama Marinku Čavari.” izjavili su iz policije.