Nakon SAD-a i Njemačke, sankcije predsjedniku Dodiku uvela i je Francuska. Prema riječima našeg političkog analitičara prof. dr Rista Prelivode, očigledno je da sve ove sankcije nastaju u doba Davos foruma, i da to sigurno znači da je Dodik zapravo glavna tema Davosa 2017.

„Najlogičnije je reći da se priča o neravnopravnost i kapitalizmu, jer to svakako niko ne planira uskoro rješavati, niti se nazire neki odgovor“, smatra Prelivoda.

Bernard Cazeneuve, prvi ministar i jedan od lidera Socijalističke partije Francuske, pokušao je naći balansno rješenje kojim će se ova država postaviti što korektnije. I prema Dodiku i njegovoj socijaldemokratskoj stranci i prema njegovoj antidržavnoj politici. Naš politički analitičar prof. dr Risto Prelivoda pojašnjava: „Francuska je u teškom položaju što se Dodika tiče, jer moraju sjediti na dvije grane. Prvo moraju biti dosljedni svojoj socijaldemokratskoj poziciji – gdje je Dodik bitan faktor – a moraju pratiti i svoje zemlje partnere koje su se odredile za sankcije“.

U tom duhu, Francuska je Dodiku zabranila gledanje svih baleta svih francuskih kompozitora, na svakom pedlju francuske zemlje. “Takođe, zabranjeno je svako fotografisanje ili selfiranje pored Ajfelove kule, čak i montaža takvih fotografija” Što se tiče međunarodnog nivoa, Cazeneuve je rekao „Bićemo prijatelji, k’o što smo i bili“.

Izvor blizak francuskoj vladi tvrdi, međutim, da se Francuska uopšte ne bi ni okušala u sankcionisanju Dodika, da Merkel nije pomenula Renault vozila. Ipak, upitan da li je to istina, Cazeneuve je oštro reagovao, rekavši da ne samo da su sami shvatili da treba da sankcionišu Dodika, nego su još razmišljali da li da mu zabrane i konzumaciju kroasana.

Međutim, Dodiku će biti zabranjena posjeta mjestu atentata na Kralja Aleksandra Karađorđevića u Marseju.

„Najlogičnije je reći da se priča o neravnopravnost i kapitalizmu, jer to svakako niko ne planira uskoro rješavati, niti se nazire neki odgovor“, smatra Prelivoda.